Philippe Tassin krijgt prestigieuze BAEF Alumni Award

Philippe Tassin is de winnaar van de prestigieuze BAEF Alumni Award voor exacte wetenschappen. Deze vijfjaarlijkse prijs wordt uitgereikt door de Belgian American Educational Foundation en bekroont een exacte wetenschapper onder de leeftijd van 35, die de Belgische nationaliteit heeft of in België werkt.

Philippe Tassin behaalde zijn ingenieurs- en doctoraatsdiploma’s aan de VUB en werkt nog regelmatig samen met de onderzoeksgroep Toegepaste Natuurkunde (prof. I. Veretennicoff, prof. J. Danckaert). Zijn bekroning betekent dat hij beschouwd kan worden als een van de beste Belgische exacte wetenschappers van zijn generatie.

De jury, onder leiding van prof. dr. Yvan Bruynseraede (KULeuven), was onder de indruk van de academische verwezenlijkingen van Philippe Tassin, inclusief zijn internationale carrière en zijn wetenschappelijke doorbraken in het uitdagende wetenschapsveld van de metamaterialen en de fotonica.

Het is overigens de tweede keer dat dr. Tassin door de Belgian American Educational Foundation wordt bekroond, want eerder kreeg hij al een BAEF Fellowship om zijn postdoctorale carrière te starten in de Verenigde Staten.

Dr. Tassin doet onderzoek naar metamaterialen, dat zijn artificiële materialen die opgebouwd zijn uit een groot aantal piepkleine elektrische circuits. Op die manier kunnen nieuwe materialen worden gecreëerd met eigenschappen die niet kunnen worden teruggevonden bij natuurlijke materialen.

Zo heeft hij materialen ontworpen die licht kunnen vertragen of waarin grote optische krachten optreden. Daarnaast werkt hij ook aan fundamentele natuurkundige vraagstukken i.v.m. de elektrodynamica van metamaterialen, bijvoorbeeld dissipatieve verliezen en dispersie.